Ayetullah Hamenei'den hac mesajı

img
Ayetullah Hamenei'den hac mesajı YDH

Devrim Lideri, bu yılki Haccın her zamankinden daha farklı olduğunu belirttiği mesajında, ulusların ve devletlerin İsrail ve ABD'yi reddettiklerini eylem ve söylem bazında göstermelerinin zaruriyetini vurguladı.




YDH- El-Meyadin haber kanalı, İslam Devrimi ve İran İslam Cumhuriyeti lideri Seyyid Ali Hamanei'nin, Cumartesi günü yıllık Hac vazifesini yerine getiren Müslümanlara hitaben bir mesaj yayınladığını bildirdi.

1,5 milyondan fazla Müslüman, Hazreti Muhammed'in son vaazını verdiği Mekke'den yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan 70 metre yüksekliğindeki kayalık bir tepe olan Arafat Dağı'nda dua etmeye hazırlanırken, Seyyid Ali Hamenei'nin mesajı da geldi.

Hac, yaklaşık 1400 yıl önce Hazreti Muhammed'in hac yolculuğunun izinden gittiğine inanıldığı için dünyanın en büyük dini toplantılarından biri olarak biliniyor.

Ayetullah Hamenei, tarih boyunca tüm insanları Hac için Kâbe'ye çağıran cazip İbrahimî çağrının bu yıl bir kez daha dünyanın dört bir yanından çok sayıda Müslümanı cezbettiğini belirtti.

Devrim Lideri, ''Kompleks Hac ritüellerinin tefekküründe, ibadetin bir teselli kaynağı olduğunu ve Müslümanların inancını güçlendirdiğini görüyoruz. Müslümanların bu görkemli buluşması, düşmanların ve kötü niyet besleyenlerin kalplerinde korku ve tedirginlik uyandırıyor.'' dedi.

İslam Devrimi Lideri "İslam ümmetinin düşmanlarının ve kötü niyetlilerin, ister mezhepsel ve siyasi farklılıkları vurgulayarak isterse de kutsal ve manevi yönlerinin önemini azaltmaya çalışarak, Haccın bu iki yönünü de bozmaya ve şüphe uyandırmaya çalışmasının şaşırtmaması gerektiğini" belirtti.

"Reddediş Haccı" olarak adlandırdığı konuya da değinen Seyyid Hamanei, bu yılki Hac'ın "her zamankinden daha önemli" olduğunun altını çizdi:

''Bu sene hacda müşriklerden ve İslam düşmanlarından teberri hareketinin zorunluluğu daha bir belirgin hale gelmiştir. Tarihimizde benzeri görülmemiş Gazze katliamları ve zalim ve vahşi rejimin ve elbette çökmekte olan Siyonist çetenin küstahlığı, hiçbir Müslümana, şahsa, partiye, devlete ve mezhebe müsamaha ve hoşgörü yeri bırakmamıştır. Bu seneki beraat, sadece hac mevsimiyle sınırlı kalmamalı ve hac mevsimi bittikten sonra da bütün Müslüman ülkelerde ve şehirlerde devam etmeli ve hacıların yanı sıra bütün insanlara ulaşmalıdır.''

İslam Devrimi'nin ve İran İslam Cumhuriyeti'nin mümtaz şahsiyeti Seyyid Ruhullah Humeyni, Hac sırasında yapılan reddediş eylemini "mücadeleye katılma kararlılığının yeniden teyidi ve küfre, şirke ve putperestliğe karşı savaşta sebat etmek için mücadele edenlerin güçlerini mobilize etme metodu" olarak açıklamıştı. 

İmam Humeyni Haccın altında yatan felsefeyi ayrıntılı olarak şöyle açıklamıştı: 

''Hac, materyalizmin yaraladığı, şirkin soyduğu insanlık için umuttur. Hac, en kâmil ibadet ve insanlığa verilen en etkili eşitlik ve kardeşlik dersidir. Hac, ırkçılığı yok eder, kastçılığı öldürür, bölgeselciliği ortadan kaldırır, milliyetçiliği yok eder ve O'nun iradesine boyun eğmek için O'nun gözetimi altında O'nun evinde toplanan ibadet edenlerin zihninden çok tanrıcılığı sistematik olarak yok eder. Hac, tüm sahte tağutların alenen ve meydan okurcasına reddedilmesidir. Hac, cehalet ve kibir tarafından yapılan ve sürdürülen tüm sahte büyüklük parametrelerinin reddedilmesidir.''

Emirelmüminin İmam Ali (a.s) da Hac ile ilgili Nehc'ül-Belağa'sında şöyle buyurmuştur: "Allah size haccı farz kıldı... Çünkü o, imanı pekiştirir."

İran Lideri Seyyid Ali Hamaney, bu yılki Haccın Siyonist rejim ve müttefiklerine karşı açık bir reddiye işlevi görmesi ve dünya genelindeki Müslümanlarla dayanışma içinde olunduğunun bir işareti olması gerektiğinin altını çiziyor.

Cumartesi günü yaptığı açıklamada bu yılki inkârın Hac mevsiminin ötesine geçerek dünyadaki tüm Müslüman ülke ve şehirlere ulaşması ve hacıların ötesine geçerek her insanı kapsaması gerektiğini vurgulayan Seyyid Ali Hamenei şöyle söyledi: 

"Bu reddiye, Siyonist rejim ve destekçilerine, özellikle de Amerika Birleşik Devletleri rejimine yöneliktir, ulusların ve hükümetlerin söz ve eylemleriyle bu reddiyeyi göstermesi ve katillerin eylemlerinin engellenmesi gerekir.'' dedi. 

"Filistin'in demir gibi direnişi ve Gazze'nin sabırlı, mazlum halkı - ki olağanüstü sabır ve direnişleri onlara dünya çapında hayranlık ve saygı kazandırmıştır - her şekilde tam olarak desteklenmelidir," diye ekledi ve onlara "mutlak ve çabuk bir zafer" diledi.

El-Meyadin, bu yılki Haccın, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik soykırım savaşının devam ettiği ve Filistinlilerin hac vazifesinin yerine getirmek üzere yola çıkmalarının zorla engellendiği bir dönemde gerçekleştiğini hatırlattı. 
 



Makaleler

Güncel