Netanyahu'dan savaş sonrası Gazze'de Filistin Yönetimi'nin dahline yeşil ışık

img
Netanyahu'dan savaş sonrası Gazze'de Filistin Yönetimi'nin dahline yeşil ışık YDH

Times of Israel gazetesi, Netanyahu'nun Gazze'nin yönetiminde 'Filistin Yönetimi ile bağlantılı alt kademe yetkililerin' yer almasına yeşil ışık yaktığını iddia etti.




YDH - Konuyla ilgili bilgi sahibi üç yetkilinin Times of Israel gazetesine verdiği bilgiye göre, Başbakan Benyamin Netanyahu, son haftalarda savaş sonrası Gazze'nin yönetiminde Filistin Yönetimi ile bağlantılı simaların yer almasına yönelik muhalefetini geri çekmeye başladı.

İki İsrailli yetkiliye göre bu gelişme, Netanyahu ve ekibinin aylarca ordu ve istiharata Gazze'nin savaş sonrası yönetimine ilişkin planlarına Filistin Yönetimi'ni dahil etmemeleri talimatı vermesinin ardından geldi.

Yetkililer, bu talimatın 'ertesi gün' olarak nitelendirilen dönem için gerçekçi öneriler hazırlama çabalarını ciddi ölçüde engellediğini öne sürdü.

Netanyahu, geçen hafta Kanal 14'e verdiği demeçte, Gazze'de bir Filistin devletinin kurulmasına izin vermeyeceğini söyleyerek ve bölgeyi 'Filistin Yönetimi'ne vermeye hazır olmadığını' savunmuştu.

Netanyahu, bunun yerine 'mümkünse yerli Filistinlilerle ve bölge ülkelerinin desteğiyle' bir sivil yönetim kurmak istediğini dile getirmişti.

Ancak geçtiğimiz hafta iki İsrailli ve bir ABD'li yetkilinin de teyit ettiği üzere Netanyahu'nun üst düzey yardımcıları, Siyonist rejimin savaş sonrasında Gazze'deki kamu idaresi için 'Filistinlilere' güvenmek istemesi halinde, Filistin Yönetimi ile bağlantılı kişilerin elindeki tek uygun seçenek olduğu kanaatine vardı.

İsrailli bir güvenlik yetkilisi, "Yerli Filistinliler, Filistin Yönetimi'ne bağlı kişiler için kullanılan bir kod," dedi.

İki İsrailli yetkili, söz konusu kişilerin Hamas'ın 2007'de iktidara gelmesine kadar Gazze Şeridi'ndeki kamu işlerine bakan ve şu anda rejim tarafından incelemeye tabi tutulan Gazzeliler olduğunu açıkladı.

İkinci bir İsrailli yetkili ise Netanyahu ve ekibinin, Mahmud Abbas liderliğindeki Filistin Yönetimi yönetimi ile Gazze'de halihazırda var olan kurumların parçası olan 'alt kademe' Filistin Yönetimi çalışanları arasında ayrım yapmaya başladığını ifade etti.

Ancak Abbas'ın, İsrail'in iki devletli bir çözüme götürecek siyasi bir ufuk oluşturma taahhüdü olmadan bu yetkililere ve kurumlara Gazze'yi yönetme yetkisi verme ihtimali son derece düşük.

İkinci İsrailli yetkili ise Netanyahu'nun Gazze'nin kontrolünün 'mevcut Filistin Yönetimi'ne verilmesine karşı olduğunu, ancak Ramallah'ın Batı Şeria'da 'reformlar' yapması halinde daha esnek davranabileceğini söyledi.



Makaleler

Güncel