ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack, HTŞ lideri Colani’ye politikalarını gözden geçirip kapsayıcı bir yaklaşım benimsemesi çağrısında bulunurken, aksi takdirde uluslararası desteği kaybedip ülkenin parçalanma riskiyle karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.

YDH- ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack, geçtiğimiz hafta yaşanan yeni mezhep çatışmalarının ardından Suriye'deki Heyet Tahrir eş-Şam örgütünün lideri Colani'yi politikalarını gözden geçirerek daha kapsayıcı bir yaklaşım benimsemeye çağırdı.
Beyrut’ta Reuters’a verdiği röportajda Barrack, Colani ile özel görüşmelerde, ''savaş öncesi ordu yapısının bazı unsurlarının yeniden değerlendirilmesi, radikal Sünni ideolojik etkilerin azaltılması ve bölgesel güvenlik desteği arayışına girilmesi gerektiğini ilettiğini'' ve ''kapsayıcı bir yaklaşım geliştirmezse uluslararası desteğini kaybetme ve ülkenin parçalanma riskiyle karşı karşıya kalacağını'' aktardı.
Hızlı bir değişim olmazsa Colani'nin iktidara gelişindeki ivmeyi yitireceğini belirten Barrack, Colani'nin “Hızla uyum sağlayacağım, çünkü bunu yapmazsam arkamdaki evrensel gücü kaybedeceğim” diye düşünmesi gerektiğini vurguladı.
Colani'nin “işe yaramayan kendi çizgisini takip etmek yerine, başkan olarak doğru olanı yapması” gerektiğini ifade etti.
Barrack, “HTŞ askerleri kente girmedi. Yaşanan vahşetler rejim güçleri tarafından yapılmadı, çünkü İsrail ile anlaşıp kente girmemeyi kararlaştırdılar” diye iddia etti.
Barrack, Suriye’de durumun kritik olduğunu, HTŞ'nin başarısız olması halinde alternatif ya da halef planının bulunmadığını söyledi.
“Bu rejimin alternatifi yok.” diyen Barrack Suriye’nin Libya veya Afganistan gibi bir yıkıma sürüklenip sürüklenmeyeceği sorusuna “Evet, hatta daha kötü olabilir” yanıtını verdi.
Barrack, İsrail'e mesajının, Suriye'nin yeni Sünni liderleriyle ilgili endişelerini gidermek için diyalog kurmak olduğunu ve ABD'nin endişelerin giderilmesine yardımcı olmak için "dürüst bir aracı" rolü oynayabileceğini söyledi.
Colani'nin iktidara getirildiği ilk günden itibaren İsrail'in kendisine düşman olmadığının, zamanla ilişkileri normalleştirebileceğinin sinyallerini verdiğinin altını çizen Barrack, ABD'nin Suriye'nin istikrar, birlik, adalet ve kapsayıcılık dışında nasıl bir siyasi formata sahip olması gerektiği konusunda bir dayatmada bulunmadığını iddia ederek şunları söyledi:
"Eğer federalist bir hükümetle sonuçlanırlarsa, bu onların kararlılığıdır. Ve sorunun cevabı şu ki, artık herkesin uyum sağlaması gerekebilir."
Uzmanlar Barrack'ın mesajında belirgin bir retorik kayması olduğunu vurguluyor.
Bilindiği üzere, İsrail’in tercihi, Suriye’de tek merkezli, güçlü bir devlet inşa etmek yerine; yarı özerk, dış müdahaleye açık bir yapı oluşturmaktan yana. Barrack'ın son mesajı ise bu yaklaşımla uyumlu.
Barrack'ın 'dayatmıyoruz' iddiasıyla öngördüğü bu parçalı yapı, İsrail’in hem siyasi hem güvenlik alanında “dürüst arabulucu” rolünü oynamasına, hem de gerektiğinde fiilen farklı grupları destekleyip birbirine karşı dengelemesine imkân tanıyor.
Daha fazlasını okuyun: Eski ABD Büyükelçisi: Colani’yi biz eğitip yönlendirdik
Daha fazlasını okuyun: ABD'den HTŞ rejimine şart: 'İran'a rol verilmeyecek'
Daha fazlasını okuyun: HTŞ'nin üst aklı İngiliz istihbaratı
Daha fazlasını okuyun: HTŞ, Amerika-İsrail tarafından nasıl araçsallaştırıldı?
Daha fazlasını okuyun: İsrail'in Suriye'deki 'muhaliflere' desteği ifşa oldu
İsrail, Suriye'yi 'kantonlara' bölmeyi planlıyor
Israel Hayom gazetesinde Ocak ayında yer alan habere göre, İsrail işgal varlığı, Suriye’yi "kantonlara" bölmeyi öneren bir uluslararası komite kurulmasını tartışıyor.
Haberde, bu görüşmelerin gizli tutulduğu ve İsrail’in böyle bir önerinin Suriye’de kabul görmeyeceği endişesi taşıdığı belirtildi.
Habere göre, bu konu, İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz’ın başkanlık ettiği dar kapsamlı bir toplantıda gündeme geldi.
Toplantıda, Türkiye'nin müdahalesinin artış göstermesi gibi endişeler ele alındı. Israel Hayom, toplantının katılımcılarının, Suriye’nin kuzeyindeki askeri durumu değerlendirdiğini ve bu bağlamda İsrail’in bölgede kalıcı bir varlık gösterip göstermeyeceğini tartıştığını ileri sürdü.
Gazete, İsrail’in kuzey cephesine ilişkin değerlendirmelerinin genişlediğini ve bu kapsamda Başbakan Benyamin Netanyahu’nun başkanlık edeceği bir toplantı için hazırlık yapıldığını duyurdu. Bu toplantının odak noktalarından birinin, Türkiye'nin Suriye’deki rolü olacağı belirtildi.
Haberde ayrıca, Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) rejiminin lideri Ebu Muhammed el-Colani'ye yönelik şüphelerin de değerlendirildiği aktarıldı.
Öte yandan İsrail'in savaş kabinesi üyelerinden Eli Kohen, Suriye’nin geleceğini tartışmak üzere bir "uluslararası konferans" düzenlenmesini önerdi.
Söz konusu konferansta, Suriye’nin "kantonlara" bölünmesi projesinin ele alınması planlanıyor. Israel Hayom, Kohen’in bu önerisinin kabinede tartışıldığını bildirdi.
Gazeteye konuşan güvenlik kaynakları, böyle bir konferansın İsrail ordusunun Suriye'de konuşlandığı bölgelerde kalmaya devam etmesi için bir araç olabileceğini belirtti.
Aynı kaynaklar, konferansın Suriye’nin yeniden şekillendirilmesi ve sınırlarının yeniden çizilmesine zemin hazırlayabileceğini öne sürdü.
Ancak gazeteye açıklama yapan güvenlik kaynakları, şu anda bu tür bir planın uygulanabilir görünmediğini ve kısa vadede böyle bir gelişmenin beklenmediğini vurguladı.