İsrail, IŞİD ve el-Kaide ile aynı listede

img
İsrail, IŞİD ve el-Kaide ile aynı listede YDH

İsrail 1967'den bu yana Filistinlileri sistematik olarak hedef alıyor, işkenceyi de içeren keyfi gözaltılar uyguluyor, suya ve uygun sağlık hizmetlerine erişimi engelliyor, çocuk haklarını açık bir şekilde ihlal ediyor.




YDH- İran televizyonu Press TV, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in ofisi tarafından hazırlanan yıllık raporda, silahlı çatışmalarda çocuk haklarını ihlal eden ülkeler listesine İsrail'in de dahil edildiğini bildirdi. 

İsrail apartheid rejimini kınayan ve İsrail işgal ordusunu çocukları öldüren bir örgüt olarak gören bir BM karar tasarısı hazırlandı.

Bu karar, Press TV'ye göre, pratik sonuçları olması ve Tel Aviv'e silah ambargosu uygulayabilecek ülkelerin İsrail'e silah tedarikini engelleyebilecek olması nedeniyle işgalin üst düzey yetkilileri arasında büyük endişe yarattı. 

İsrail yürüttüğü soykırım savaşında, Gazze'de öldürülen ve yaralanan çocukların sayısına ilişkin veriler 15 bin ölü ve 50 binden fazla akut yetersiz beslenen çocuğu içeriyor.

Konu ile ilgili Guterres şöyle bir açıklama yaptı:

''Taraflara ağır ihlalleri sona erdirecek tedbirleri almaları yönünde defalarca yaptığım çağrılara rağmen Gazze Şeridi, İsrail ve Doğu Kudüs de dâhil olmak üzere işgal altındaki Batı Şeria'da çocuklara yönelik ağır ihlallerin dramatik bir şekilde artması ve benzeri görülmemiş boyut ve yoğunlukta olması karşısında dehşete düştüm.''

Press TV, İsrail'in ilk kez bu listede yer aldığını, kendi deyimiyle IŞİD, El Kaide ve Boko Haram saflarına katıldığını kaydetti. 

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu bu listede yer almaktan hoşlanmadığını ifade eden bir açıklama yaptı: 

"BM bugün Hamas cinayetlerinin destekçileri arasına katılarak kendisini tarihin kara listesine sokmuştur. İsrail ordusu dünyanın en ahlaklı ordusudur ve BM'nin hiçbir hayali kararı bunu değiştirmeyecektir."

12 Mart'ta UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini'nin yayınladığı bildiri bu kararın geleceğini haber veriyordu:

''Sarsıcı. Gazze'de sadece dört ay içinde öldürüldüğü bildirilen çocuk sayısı, dünya genelinde 4 yıl süren savaşlarda öldürülen çocuk sayısının toplamından daha fazla."

Yaklaşık 15 bin çocuğun öldürüldüğü tahmin ediliyor ki bu sayı 2019'dan 2022'ye kadar dünya genelindeki çatışmalarda öldürülen çocuk sayısını aşmış durumda.

Ekim ayının yedisinden bu yana, aralarında yaklaşık 15 bin çocuk ve 10 binden fazla kadının da bulunduğu 37 bin 200'den fazla Filistinli Gazze'de İsrail ordusu tarafından öldürüldü.

Veriler, saatte 42 bombanın atıldığını ve bunun da saatte 10 çocuğun ölümüne yol açtığını gösteriyor.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre her beş çocuktan dördünden fazlası bütün bir günü gıdasız geçirdi.

Soykırım başladığından bu yana Gazze'de çok sayıda çocuk yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybetti. 

Şu anda 50 binden fazla çocuk akut olarak yetersiz besleniyor. 

Soykırım başladığından beri Gazze'de günde ortalama on çocuk bir ya da iki bacağını kaybetti.

UNICEF, saldırıların başladığı Ekim ayından bu yana Gazze'de 2 binden fazla çocuğun bacaklarının kesildiğini tahmin ediyor.

Önceki Gazze savaşlarına bakıldığında, mevcut çatışmalarda orantısız sayıda çocuğun öldürüldüğü açıkça görülüyor.

İsrail, 2014 yılında toplam 532 çocuk öldürmüştü, ancak bu sayı mevcut soykırımda öldürülen 15 bin çocuğun yanında çok sönük kalıyor. 

İsrail 1967'den bu yana Filistinlileri sistematik olarak hedef alıyor, işkenceyi de içeren keyfi gözaltılar uyguluyor, suya ve uygun sağlık hizmetlerine erişimi engelliyor, çocuk haklarını açık bir şekilde ihlal ediyor.

Filistinli çocuklar, İsrail güçlerinin uyguladığı şiddetin neden olduğu psikolojik travmayı yaşıyor. 

Tarihsel kayıtlar, İsrail'in çocuklara yönelik BM şiddet listesinde neden uzun zaman önce yer almadığını soran insan hakları örgütlerini kızdırdı. 



Makaleler

Güncel