İsrail’in Kürt açmazları

img
İsrail’in Kürt açmazları YDH

«İsrail'in Suriye'deki Kürtleri destekleyen son açıklamaları, özellikle de Dışişleri Bakanı Gideon Saar'ın açıklamaları, ABD'ye Suriye'nin kuzeydoğusundaki varlığını sürdürmesi için baskı yapmayı amaçlıyor gibi görünüyor.»




YDH- İsrail Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'nde (INSS) kıdemli araştırma görevlisi ve Türk dış politikası uzmanı Gallia Lindenstrauss, etnik çatışmalar, Azerbaycan'ın dış politikası ve Kıbrıs sorunu gibi araştırma konularının yanı sıra Kürtler konusunda da araştırmalar yürütmektedir. Bu konularda kapsamlı yazıları bulunan, yorumları ve köşe yazıları İsrail'in önde gelen medya kuruluşlarının yanı sıra National Interest, Hurriyet Daily News, Turkey Analyst ve Insight Turkey gibi uluslararası yayın organlarında da yer alan Lindenstrauss’un, bu kez INSS’de yer bulan ‘’Israel’s Kurdish Dilemmas’’ başlıklı makalesi, Suriye'nin kuzeyindeki Kürtlerin baskın bir konumda olduğu özerk yönetimin, Esed rejiminin düşmesiyle sarsıldığını belirterek Ankara'nın bu fırsattan yararlanıp Kürtlerin askeri kabiliyetlerine önemli bir darbe vurmak istediğini iddia ediyor ve durum böyleyken, İsrail'in Kürtlere yönelik politikasını nasıl yönetmesi gerektiğini sorguluyor.

Beşşar Esed rejiminin düşmesiyle birlikte Türkiye, Suriye'nin kuzeydoğusunda Kürtlerin liderliğindeki özerk yönetimi tehdit eder hale geldi. Bu durum İsrail için çeşitli zorlukları beraberinde getiriyor. Birincisi, ABD'nin güçlerini kuzeydoğu Suriye'den çekmesi halinde neler olabileceği konusunda endişeler var. İkincisi, Esed sonrası dönemde, Türkiye'nin Suriye'de önemli bir nüfuza sahip olması muhtemel ve İsrail'in Kürtlere verdiği güçlü destek, İsrail'in özellikle ilgilendiği bir bölge olan güney Suriye'de istenmeyen bir Türk askeri varlığına neden olabilir. Son olarak, Kürtler arasındaki bölünmeler ve İsrail'in Kuzey Irak'ta Kürt yeraltı örgütüne karşı çıkan bir Kürt siyasi partisine tarihsel desteği, İsrail'in Suriye'nin kuzeydoğusundaki Kürt yeraltı örgütünü destekleyip desteklememesi gerektiği konusunda soru işaretleri yaratıyor.

Suriye'de Beşşar Esed rejiminin isyancı güçler tarafından devrilmesi ülkeyi sarsmış ve Kürtlerin -özellikle de Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) yeraltındaki Suriye kolu olan Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD)- hâkim olduğu Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin (AANES) olağanüstü hâl ilan etmesine yol açmıştır.

Esed rejiminin düşmesinden bu yana Suriye'nin kuzeyinde, özellikle Fırat Nehri'nin batısında, Türkiye'nin desteklediği bir milisler topluluğu olan Suriye Ulusal Ordusu (SNA) ile komutası PYD askeri güçlerinin elinde olmasına rağmen Araplar, Kürtler ve diğer azınlıklardan oluşan ABD destekli bir milis gücü olan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında çatışmalar yaşandı.

Türkiye sınırına yakın Kobani kenti yakınlarında da Türk güçlerinin yoğunlaştığı bildirildi.

Kürtlerin çoğunlukta olduğu Kobani, 2014-2015 yıllarında İslam Devleti'ne karşı kazandıkları zafer nedeniyle Kürtler için büyük bir sembolik öneme sahip.

Suriye'nin kuzeydoğusundaki gelişmeleri yorumlayan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türk ve İranlı Kürtleri de içeren Kürt yeraltı örgütünün Suriye kolunun tüm askeri liderliğinin Suriyeli komutanlarla birlikte Suriye'yi terk etmesi gerektiğini söyledi.

Buna karşılık SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi, ABD askeri devriyelerinin gözetiminde Kobani'yi askerden arındırmaya hazır olduklarını ifade etti.

Birçok kişi Esed'in devrilmesini, Esed rejimine karşı muhalefetiyle öne çıkan ve Esed'e karşı ayaklanan örgütleri silahlandıran Türkiye için muazzam bir başarı olarak görüyor. Ancak Türk hükümetinin Suriye politikası, ülke nüfusunun yaklaşık beşte birini oluşturan Kürt azınlığa yaklaşımını da içerdiği için karmaşıktır.

Esed devrilmeden önce, halen Türkiye'de hücre hapsinde tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan ile yeniden diyalog kurma girişimleri başlamıştı.

Türk hükümeti Suriye'nin kuzeydoğusunda PYD'yi zayıflatmanın PKK'nin pazarlık gücünü azaltacağına inanıyor.

Öyle görünüyor ki Türkiye, Suriye iç savaşının başlamasından bu yana Kürtlerin elde ettiği kazanımları geri almak için, özellikle de bu kazanımlar Batı tarafından SDG'nin, IŞİD’in toprak kaybına katkısının bir sonucu olarak algılandığından, dolaylı olarak SNA aracılığıyla ya da doğrudan bir Türk askeri operasyonu yoluyla harekete geçme eğiliminde.

Türkiye 2016-2019 yılları arasında Suriye'nin kuzeyinde Kürtlere karşı üç askeri operasyon gerçekleştirdi ve Türkiye tarafından ele geçirilen bölgeler bir “Türkleştirme” sürecinden geçti.

Suriye'nin petrol rezervlerinin çoğunun AANES topraklarında bulunması da Türkiye'nin Kürtlere karşı harekete geçme ve Esed sonrası dönemde Suriye'de merkezi bir hükümetin güçlenmesine yardımcı olma isteğini artırabilir.

Aynı zamanda bazı Arap grupların SDG'den ayrılmaya başlaması, SDG'nin 100 bin savaşçısının yarısından fazlasının Kürt olmadığı tahmin edildiğinden, bu gücü zayıflatacaktır.

 

Kuzeydoğu Suriye'deki gelişmeler İsrail için üç ikilem yarattı

İlk ikilem, Suriye'deki yaklaşık 2 bin Amerikan askerinin varlığının devam edip etmeyeceği sorusuyla ilgilidir.

Amerikan güçlerinin Suriye'de kalması İsrail'in çıkarınadır çünkü kısmen İran'ın Irak ve Suriye üzerinden Lübnan'daki Hizbullah'a uzanan kara köprüsünün kesilmesine yardımcı olmuşlardır.

Sayıları az olmasına rağmen bu güçler konuşlandıkları bölgelerde istikrarın korunmasında etkili oldular. Bununla birlikte ABD'nin bölgede, özellikle Suriye'nin kuzeydoğusundaki özerk bölgede bulunan gözaltı merkezlerinde tutulanlar arasında IŞİD’in yeniden canlanmasını önlemek ve IŞİD’e karşı savaşan SDG'ye karşı ahlaki taahhüdünü yerine getirmek gibi önemli çıkarları da bulunmaktadır.

Ayrıca Türkiye'nin bölgeye yönelik planlarına karşı Kürt özerkliğinin korunması için iki partili kongre desteği de var. Ancak Başkan Donald Trump ilk döneminde Amerikan güçlerini Suriye'den çekmeye çok yaklaşmış, ancak Pentagon'un da dahil olduğu son dakika çabalarıyla bu adım engellenebilmişti.

Dahası, Esed'in devrilmesinden bu yana Amerikalılar PYD'ye bazı özerk haklarından feragat ederek ve hatta Fırat Nehri'nin batısındaki bölgelerin kontrolünü bırakarak Türkiye'ye karşı esneklik göstermesi için baskı yapıyor.

Bu durum, ABD'nin çekilmeye karar vermesi halinde İsrail'in ne yapması gerektiği gibi kritik bir soruyu gündeme getirmektedir.

Amerika'nın çekilmesi Türkiye ve/veya SDG'nin Kürtlere yönelik saldırılarına karşı caydırıcılığı zayıflatacak ve önemli operasyonel ve sembolik sonuçlar doğuracaktır.

Eğer İsrail böyle bir senaryoda PYD'ye yardım etmek istiyorsa, Suriye iç savaşı sırasında bazı isyancı gruplara yardım ettiği gibi sadece insani yardımda bulunmak yeterli olmayacaktır. Dolayısıyla Amerikan güçlerinin Suriye'den ayrılması halinde İsrail'in ciddi bir adım atacağına inanmak zor.

İkinci ikilem ise Suriye'deki gelişmeler ışığında İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkilerle ilgilidir.

Gazze Şeridi'ndeki durum ve Türkiye'nin Hamas'a verdiği açık destek nedeniyle gerilen ilişkilere rağmen, Suriye'deki olaylar İsrail'i Türkiye'nin tutumuna daha fazla dikkat etmeye zorlamaktadır.

Suriye iç savaşı sırasında İsrail'in güney Suriye'ye odaklanan çıkarları, Türkiye'nin kuzey Suriye'deki çıkarlarıyla önemli ölçüde çatışmadı. Ancak Türkiye'nin Suriye genelinde artan etkisi bu dinamiği değiştiriyor.

Bununla birlikte, “çıkarlar dengesi” İsrail'in esas olarak Suriye'nin güneyine odaklanmasına neden olacak şekilde devam etmektedir; İsrail'in başlıca kaygıları sınırlarını korumak, düşman güçlerin sızmasını önlemek ve İran'ın Suriye üzerinden Hizbullah'a silah sevkiyatını engellemektir.

SDG'nin yakın gelecekte önemli bir desteğe ihtiyaç duyması muhtemel olduğundan, İsrail'in SDG'ye yardım etmesi Türkiye tarafından İsrail'in politikasında büyük bir değişim olarak görülecek ve böyle bir kararın sonuçlarının dikkatle değerlendirilmesi gerekecektir.

Bu bağlamda Türkiye'nin, Arap güçleri de içeren SDG'yi kurarak bunu önemsiz gösterme çabalarına rağmen, ABD'nin PYD'ye verdiği desteğe şiddetle karşı çıktığı unutulmamalıdır.

Bu muhalefet, Obama yönetiminden bu yana Türk-Amerikan ilişkilerinde artan gerginliğe katkıda bulunmuştur.

İsrail'in gelecekteki Suriye devleti konusunda Türkiye ile yürütmesi gereken diyalog düşünüldüğünde, İsrail'in Türkiye'nin kuzey Suriye'deki çıkarlarına yönelik herhangi bir meydan okuması, Türk kuvvetlerinin güney Suriye'de konuşlanma olasılığını artırabilir.

Türkiye bunu Suriye'nin egemenliğini savunmak ve yeniden yapılanması beklenen ve Türkiye'nin savunma sanayisinden ekipman alacak olan Suriye ordusunu desteklemek bahanesiyle gerekçelendirebilir.

Üçüncü ikilem ise Türkiye, Irak, İran ve Suriye'ye yayılmış bir azınlık grubu olan Kürtler arasındaki iç bölünmeler ve bunların İsrail politikası üzerindeki etkileriyle ilgili.

İsrail geleneksel olarak Kuzey Irak'ta hem PKK hem de PYD ile gergin ilişkileri olan Kürdistan Demokrat Partisi'ni (KDP) desteklemiştir.

Türkiye, KDP'ye PYD'yi desteklemekten kaçınması ve bunun yerine Suriye'de PYD ile bağlantısı olmayan Kürt grupların koalisyonu olan Kürt Ulusal Konseyi'ni (KUK) desteklemesi için baskı yaptı.

KDP, KUK'u güçlendirmek için mücadele ederken, son gelişmeler ve ABD'nin PYD'ye daha uzlaşmacı bir tutum benimsemesi için yaptığı baskı KDP'nin çabalarını destekleyebilir.

İsrail'in PYD'ye desteği muhtemelen Türkiye'nin KDP üzerindeki baskısını artıracaktır ve İsrail, Kuzey Irak'ta önemli bir nüfuza sahip olan KDP ile ilişkilerini korumak istediği için bu dinamiğe dikkat etmelidir.

İsrail'in politikası ne olursa olsun, Türkiye İsrail'i Türkiye'ye zarar vermek amacıyla PYD ve PKK'yi desteklemekle suçlamıştır.

Aynı zamanda, halk ve hükümet yetkilileri arasında yaygın olsa bile komplo teorileri ile Ankara'yı İsrail'e karşı farklı bir politika izlemeye zorlayabilecek bu tür teorilerin belirli boyutlarının doğrulanması arasında bir fark vardır.

Bazı İsrailli politikacılar zaman zaman Kürtlerin bağımsızlığını desteklediklerini ifade etmiş olsalar da -özellikle de Kuzey Irak'ta 2017'de yapılan ve bağımsızlığa geniş bir desteğin verildiği ancak ardından bölgesel bir abluka ve Bağdat'ın bölgesel ilerlemelerinin geldiği referandumda- İsrail'in bu sonuçları engelleyemediğini ve görünüşe göre engellemek istemediğini de belirtmek gerekir.

İsrail'in Suriye'deki Kürtleri destekleyen son açıklamaları, özellikle de Dışişleri Bakanı Gideon Saar'ın açıklamaları, ABD'ye Suriye'nin kuzeydoğusundaki varlığını sürdürmesi için baskı yapmayı amaçlıyor gibi görünüyor.

Ancak, ABD nihayetinde güçlerini oradan çekmeye karar verirse, bu açıklamaların retorikten öteye geçmemesi muhtemeldir ve bu nedenle İsrail bu tür açıklamaları yapmaya devam ederken dikkatli olmalıdır.

Eğer İsrail Suriye'nin kuzeydoğusundaki Kürtleri desteklemek istiyorsa, Batı, Türkiye ve PYD arasında Esed sonrası dönemde Suriye'deki Kürt özerkliğinin seviyesine ilişkin bir diyaloğu da içerecek olan diplomatik sürece yardımcı olabilir.

Çeviri: YDH